מידע כללי | תוכנית עמיתים | "דברים כלשונם" | טופס הרשמה | צור קשר |

בית המדרש - נוגה


מורי בית המדרש נגה בשיחה עם הרב ברובנדר

רפורמה בבית הספר הינה תהליך ארוך וקשה. ברוב המקרים מדובר בשינוי הבא כתגובה, הוא מגיב לבעיות מיידיות הדורשות פתרון ואיננו שינוי מקדים (פרו אקטיבי): לדמיין כיצד צריך להיות חינוך אידיאלי. במהלך שנת הלימודים 2003-2004, קבוצה של עמיתים בוגרים של עתיד פיתחו נייר עמדה שכותרתו "בית מדרש כבית ספר אלטרנטיבי" אנו, בעתיד טוענים כי חינוך בית ספרי טיפוסי עשוי להיות מחניק, מדכא וכזה שאינו מקנה השראה, המכריח ציבור מגוון של תלמידים ללמוד את אותו חומר באותו קצב ולהגיב לאותם דברים. המודל של בית המדרש, אשר בו היה מרוכז לימוד התורה במשך מאות בשנים מאפשר לתלמידים לחקור תחומי עניין נרחבים יותר עם חופש אינטלקטואלי ועצמאות מקסימאליים. אנו מקווים כי מודל זה ישולב עם חשיבה יצירתית בעולם החינוך הכללי ויעניק השראה לסוג חדש של תכניות בישיבה התיכונית שיעודדו את היצירתיות והמרץ של התלמידים.

האם הייתה תכנית זו ריאלית? האם תלמידי בית ספר תיכון יוכלו ללמוד בצורה יעילה ובסבלנות בבית מדרש בלא המסגרת והנוקשות של כיתת הלימוד המסורתית? האם בית הספר יוכל לאפשר די תמיכה לתלמידים כדי לאפשר להם להצליח עם כל כך הרבה עצמאות וחופש? האם ישיבה תיכונית תהיה מוכנה לנסות משהו כה שונה ממה שהם רגילים לו?

כפי שהרב ברוונדר חזר והזכיר לצוות עתיד - בהסתמך על ניסיונו בן עשרות השנים כמייסד של כמה מהיזמות החינוכיות החדשניות ביותר בעולם התורה כיום-הדרך היחידה לענות על שאלות אלו היא להוציא לפועל את התכנית. לבנות אותה, וההצלחה תמשוך חיקוי.

באביב 2004, "עתיד" הפיצה טיוטה של נייר זה בין מחנכים ואנשי מחשבה נבחרים. כמה בתי ספר יצרו עימנו קשר, בהצעה לעבוד עימם להקים בית מדרש שכזה בבית ספרם. עתיד החליטה לשתף פעולה עם בית הספר אמית נוגה, בית ספר תיכון חדשני לבנות ליד בית שמש. צוות עתיד עבד עם הגברת מרים רייסלר, אחת מהמורות היותר מקוריות ומסורות ב"נוגה", כדי להתחיל במסלול "להבה". במקום לעבור מכיתת לימוד פורמאלית לכיתת לימוד פורמאלית, קבוצה נבחרת של תלמידות כתות ט' וי' לומדות את לימודי הקודש שלהן בבית מדרש. כאשר כל תלמידה בונה את מערכת השעות האינדיווידואלית שלה, המשלבת לימוד בחברותא, פרוייקטים של מחקר עצמאי, פגישות של "אחד על אחד" עם חברי הצוות, ושעורים שעוצבו באופן ייחודי, המתמקדים בחיזוק מיומנויות הלימוד העצמאי של התלמידות.

השנה, קבוצה של עמיתי "עתיד", תחת הדרכתו של ד"ר יואל פינקלמן, עובדים, בשיתוף פעולה עם בית הספר והמורים, על יישום והערכת התכנית. . אנו מעוניינים בטיפוח מערכת תמיכה שתאפשר לתלמידים לרכוש עצמאות אך עדיין תשמור על המורה כדמות מופת ובעמדת סמכות. על ידי צפייה בבית המדרש; ראיונות עם הצוות, תלמידות והורים, "עתיד" מקווה לקבוע האם התכנית עומדת בציפיות. אנו מקווים להסיק מסקנות לגבי הדברים הפועלים כשורה, לשפר את אותם שאינם פועלים כשורה ולזקק את הלקחים ליישום בבתי ספר אחרים. דו"ח בכתב של הערכה זו שיתפרסם יחד עם נייר העמדה, יוכל לסייע למחנכים נוספים לקבוע האם תכנית זו תוכל לחזק את החינוך התורני של תלמידיהם ויוכל לספק תמונה ריאלית של המשאבים הנדרשים לכך בכל מקום אחר.

התוצאות הראשוניות נראות מעודדות. כפי שניסחה זאת אחת התלמידות, בשיחה עם מנהל "עתיד", הרב יוסף סאקס: "זה נהדר! תמיד הייתי משתעממת בלימודי הקודש. כעת אני לומדת מה שאני רוצה בקצב מהיר יותר. המורים אינם מטרידים אותי; אני מטרידה אותם אם אני צריכה עזרה או אם יש לי שאלה - ואחר כך אני יכולה לחזור ללימוד שלי". אכן, עתיד כבר קיבלה מספר פניות ממנהלי בתי ספר אחרים המבקשים סיוע בפיתוח תכנית דומה בבתי הספר שלהם.

כדי לקבל עותק של טיוטת ההצעה (כקובץ וורד) , פנה בדוא"ל לעתיד.

עברית

Copyright © 2000-2010 ATID. All rights reserved.